|
[ Gąsówka podwinięta ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-10 cm, bladoochrowy do rudobrązowawego, w środku lejkowato wklęsły. Powierzchnia gładka i sucha, brzeg podwinięty, zwłaszcza u młodszych okazów. Blaszki początkowo białawe, po dojrzeniu blado-pomarańczowo-ochrowe, wąskie, gęsto ustawione, zbiegające po trzonie. Trzon jaśniejszy od kapelusza, dość krótki, wielkości 3-5 x 0,4-0,6 cm, suchy na powierzchni, wewnątrz u starszych okazów gąbczasty, u podstawy przerośnięty białą grzybnią. Czasem trzon bywa umieszczony asymetrycznie. Miąższ bladobrunatny, niezmienny, o smaku łagodnym(czasem lekko gorzkawym) i słabym zapachu. Zarodniki średnicy 3-4 µm, punktowane. Wysyp biały.
Występowanie: dość częsty, wyrastający latem i jesienią w różnych lasach (szczególnie iglastych), w dużych grupach, szeregach lub kręgach.
Wartość: niejadalny lub słabo trujący.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|