|
[ Gąsówka fioletowawa ]
Owocnik: kapelusz średnicy 8-15 cm, początkowo ładnie fioletowy, później brązowawy, stary-jasno-lub szaroliliowy, blaknący. Powierzchnia gładka, sucha, brzeg u młodych okazów podwinięty. Wypukły, później prawie płaski. Blaszki początkowo fioletowe z ochrowym odcieniem, gęsto ustawione, przy trzonie zaokrąglone. Trzon fioletowy z ochrowym odcieniem, u starszych okazów wyblakły, u podstawy pokryty fioletową lub ochrowofioletową grzybnią, wielkości 5-7(12) x 1,5-2,5 cm, wewnątrz pełny. Miąższ o odcieniu fioletowym, miękki, delikatny, o smaku łagodnym i miłym zapachu. Zarodniki o wymiarach 6-8 x 4-5 µm, szerokoelipsoidalne, na powierzchni drobno punktowane. Wysyp różowy.
Występowanie: pospolity, wyrastający od wiosny do jesieni w lasach, ogrodach, na polanach śródleśnych, brzegach dróg; tworzy nieraz czarcie kręgi.
Wartość: smaczny grzyb jadalny.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Eva Dreyer, Wolfgang Dreyer "Las".
|