Gołąbek modrożółty - Russula cyanoxantha (Schaeff.) Fr.
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae
|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-15 cm, barwy dość zmiennej: fioletowy, purpurowofioletowy, szaroliliowy do różowoliliowego, zielonawy, często z pomieszanymi kilkoma barwami, plamisto blaknący na kolor ochrowy, czasem także całkowicie odbarwiony. Powierzchnia sucha, gładka, podczas deszczu oślizgła, lśniąca, brzeg nie prążkowany. Blaszki białe, cienkie, gęsto ustawione, różnej długości, przy trzonie przyrośniete, elastyczne (wyjątek wśród gołąbków!), po przesunięciu palcem nie rozłupują się. Trzon biały, rzadko różowo nabiegły, wielkości 5-12 x 1,5-3 cm, cylindryczny, na powierzchni suchy, gładki, wewnątrz u starszych okazów gąbczasty. Miąższ trwale biały, dość ścisły, o smaku łagodnym i bez zapachu. Zarodniki wielkości 7-10 x 5,5-6,7 µm, elipsoidalne, drobno brodawkowane. Wysyp biały.
Występowanie: VII-X; w lasach liściastych i mieszanych, przeważnie pod dębami lub bukami, rzadziej pod świerkami, lubi gleby zawierające wapń; częsty.
Wartość: jadalny, bardzo smaczny (jeden z najsmaczniejszych grzybów (przyp. Paweł Paulus), wydajny i łatwy do rozpoznania po elastycznych blaszkach.
|
|