|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-10 cm, żółtopomarańczowy do pomarańczowoczerwonego, na starość często żółtawo blaknący. W miejscach nadgryzionych lub na krawędzi kapelusza znienia barwę na popielatoszarą. Brzeg kapelusza dopiero na starość jest krótko żłobkowany. Blaszki białąwe do śmietankowożółtawych, na ostrzach szarzejące. Trzon biały, wkrótce szarzejący. Miąższ biały, szarzejący, Smak łagodny. Wysyp jasnoochrowy.
Występowanie: VII-X; w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami, chętnie na glebach kwaśnych, wilgotnych, miejscami zabagnionych, wśród wrzosów; miejscami częsty.
Wartość: Należy do smacznych i łatwych do rozpoznania jadalnych gołąbków.
Uwaga: możliwość pomylenia: gołąbek jasnożółty; w tym samym środowisku może występować gołąbek błotny, gołąbek winnoczerwony.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|