Gołąbek różowy - Russula rosea Pers.
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae
|
[ Gołąbek śliczny - Russula lepida ]
Owocnik: kapelusz 4-11 cm średnicy, półkulisty, potem rozpostarty, mięsisty i twardy, karminowy, krwistoczerwony, cynobrowo-czerwony, a także karminoworóżowy, w środku może nieco wyblakły, ochrowy, brudnobrązowy, a nawet białawy. W okresie suszy bywa spękany na dość duże poletka i przebarwiony na ochrowobrązowo; pęknięcia szerokie i białe. Brzeg równy, tępy, bez karbów. Skórka matowa, sucha, niegładka, podczas pogody deszczowej nielepka, przyrośnięta.
Blaszki gęste, grube, równodługie, zaokrąglone przy brzegu kapelusza, węższe przy trzonie i nieraz rozwidlone, białe, z wiekiem kremowobiałe do jasnokremowych, czasem z odcieniem szarawym lub ostrzem zabarwionym czerwono, wolne, niekiedy miejscami zbiegające.
Trzon cylindryczny lub trochę rozszerzony u podstawy, biały albo zabarwiony całkowicie lub miejscami na kolor karminoworóżowy, bez połysku, gładki, z delikatnym podłużnym prążkowaniem przypominającym siateczkę, bardzo twardy, pełny, z wiekiem watowaty, a nawet z kilkoma komorami.
Miąższ dosyć gruby, bardzo twardy, biały, niezmienny, chociaż przy wysychaniumoże trochę żółknąć; pod skórą bywa różowy. Zapach słaby, według różnych autorów słabo owocowy, suszonych jabłek lub owocowo-mentolowy. Smak łagodny, określany też jako mentolowy, gorzkawy w blaszkach. Wysyp bardzo jasnokremowy.
Występowanie: VII-IX.; pojawia się często w okresie letnio-jesiennym;
Wartość: jadalny.
|
|