|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-15 cm, ochrowożółty, żółtobrązowy do koloru bułki. Skórka kapelusza w stanie wilgotnym śluzowata. Brzeg z grzebieniastym żłobkowaniem. Blaszki blado-kremowo-żółtawe, później ochrowożółtawe i brązowoplamiste, za młodu często łzawiące. Trzon za młodu brudnobiaławy, później ochrowoplamisty, w środku pusty, podzielony na komory. Miąższ białawy, w trzonie brązowiejący, sztywny i ścisły. Zapach tranu lub zjełczałego oleju, także zjełczały rybny. Smak wyraźnie ostry. Wysyp kremowy.
Występowanie: VII-X; w lasach liściastych i iglastych, na różnych glebach; częsty.
Uwaga: bardzo charakterystyczny jest obrzydliwy zapach tego grzyba. Podobnie wyglądające gatunki pokrewne mogą mieć zapach owocowy lub tak jak gołąbek gorzkomigdałowy przyjemny zapach gorzkich migdałów .
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|