|
Owocnik: owocnik wysokości 2-5(8) cm, przeważnie biały lub białawy, lecz także bladoszary lub z odcieniem cielistym, rozgałęziony krzaczkowato. Wierzchołki rozgałęzień grzebieniasto ząbkowane, ostre. Miąższ białawy, kruchy, o smaku łagodnym lub trochę gorzkawym. Zarodniki o wymiarach 7-11 x 6-10 µm, prawie kuliste lub jajowato-kuliste, bezbarwne, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: VIII-X; na ziemi lub silnie zmurszałym drewnie, gromadnie lub w małych grupach, w róznych lasach: pospolity.
Wartość: jadalny, ale bez większego znaczenia.
Uwaga: gatunek bardzo zmienny pod względem zabarwienia podzielony na różne odmiany. Można go jednak zawsze rozpoznać po grzebianiastych końcach gałązek.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|