|
Owocnik: owocnik o wymiarach 4-10 x 0,3-0,6 cm, cylindryczny, maczugowaty, pojedynczy, nierozgałęziony lub słabo w górze rozgałęziony, brudnobiaławy lub żółtawobiaławy, często trochę spłaszczony, pomarszczony, w młodości niekiedy fioletowawy. Miąższ białawy lub żółtawobiaławy, kruchy, prawie bez smaku i zapachu. Zarodniki wielkości 9-14 x 7-12 µm, jajowato-kuliste lub prawie kuliste, bezbarwne, gładkie.
Występowanie: w różnych lasach, na niżu i w górach, na gołej ziemi, często w małych grupach, rzadziej pojedynczo: latem i jesienią. W Polsce średnio pospolity.
Wartość: jadalny, ale bez większej wartości.
Uwaga: gatunek bardzo zmienny i podzielony na różne odmiany i formy. Gatunki podobne: goździeńczyk popielaty, białawe goździeńce.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|