|
Owocnik: kapelusz średnicy do 3 cm, stożkowato-dzwonkowaty, z garbkiem; barwa ciemnobrązowo-fioletowa z odcieniem purpurowym. Brzeg drobno-ząbkowany, delikatnie rowkowany; do połowy wysokości kapelusza jaśniejszy, z odcieniem oliwkowym. Powierzchnia sucha, matowa.
Blaszki zatokowato wycięte, dość gęste, wąskie, nierównej długości, szare z odcieniem beżowym, o ciemnofioletowym ostrzu.
Trzon rurkowaty, gładki, błyszczący, barwy kapelusza lub nieco od niego bledszy, z odcieniem fioletowym, stopniowo rozszerzajacy się u podstawy. Podstawa pokryta rzadkimi, szarobrązowymi włoskami.
Miąższ szarofioletowy, bez wyczuwalnej woni i smaku.
Występowanie: VIII-XI; pojedynczo albo kępkami po dwa lub kilka okazów ma zmurszałych pniakach i drewnie drzew iglastych. W Polsce dość rzadki. Zaliczana do reliktów puszczańskich.
Czerwona lista grzybów; status V - narażony
Literatura:
- internet - http://www.nagrzyby.pl/
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|