|
Owocnik: kapelusz 3-5 cm średnicy, wypukły, u starszych okazów bardziej spłaszczony, hygrofaniczny, barwy brązowofioletowej. Brzeg ciemniejszy, rowkowany, nierówny, pofalowany (stare owocniki), ząbkowany. Blaszki zatokowato wycięte, przyrośnięte, szerokie (ok. 0,5 cm), dość gęste, kruche, ciemniejsze od skórki kapelusza, szarofioletowe, z karbowanym, czarnopurpurowym ostrzem.
Trzon rurkowaty, dość gruby, prosty, zwężający się ku podstawie w zakrzywiony nibykorzeń, który przyrasta do opadłych liści. Miąższ dość mięsisty, wodnisty, bladoszary, o zapachu i smaku rzodkiewki.
Występowanie: V-X; pojedynczo wśród ściółki, na opadłych liściach, zwłaszcza bukowych. Gatunek dość pospolity, szczególnie w górskich buczynach, rzadziej spotykany w grądach.
Czerwona lista grzybów; status I - nieokreślone zagrożenie
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej
|