|
[ Klejówka świerkowa ]
Owocnik: kapelusz średnicy 4-12 cm, stalowoszary, powoli tracący szary kolor, w końcu cielistobrązowawy, w środku początkowo trochę garbkowaty, później nieco wgłębiony. Skórka pokryta grubą warstwą śluzu. Śluz wystaje poza brzeg i jest połączony z trzonem, często tworzy śluzowate nitki. Blaszki za młodu białawe, później delikatnie szare do szaroczarniawych, za młodu chronione warstwą śluzu. Trzon biały, w dolnej części lśniący, chromowożółty, na wysokości blaszek z pierścieniowatym odcięciem, powyżej którego jest śluzowaty. Miąższ biały, w dolnej 1/3 trzonu chromowożółty. Zarodniki 18-21 x 5,5-6,5 µm.
Występowanie: VII-X; w lasach iglastych, wyłącznie pod świerkami, zwłaszcza w średnich położeniach górskich; rzadka.
Wartość: jadalna; dobry, wydajny grzyb spożywczy o delikatnym miąższu. Przed przyrządzeniem należy ściągnąć z kapelusza śluzowatą skórkę.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|