|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5 cm, bladoróżowy do lśniąco różowoczerwonego, w środku wkrótce wgłębiony. Skórka również podczas deszczowej pogody tylko mazista, nie śluzowata. Blaszki białawe, później bladoszare, w końcu szarooliwkowe. Trzon biały, zaostrzony, poniżej miejsca osadzenia blaszek z wełnisto zgrubiałą strefą pierścieniową. Miąższ białawy, w podstawie trzonu czerwonawy do żółtawego.
Występowanie: VII-X; w lasach iglastych, pod sosnami, przede wszystkim na kwaśnych glebach piaszczystych, wśród wrzosu, często rosnąca pojedynczo; nierzadka.
Wartość: jadalna.
Uwaga: grzyb ukazuje się często w bezpośrednim towarzystwie maślaka sitarza, który ma takie same wymagania ekologiczne.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (ID: 303694)
|