|
Owocnik: kapelusz 3-15 cm średnicy, zwykle wklęsły, nieregularny, pofałdowany, gładki. Barwy kremowoochrowej do bladopomarańczowej. Kolce krótkie, żółtawe lub szarawe, zbiegające po trzonie. Trzon 2-7 cm długi i 0,5 - 2 cm gruby, najczęściej ekscentryczny, rzadziej centralny, kształtu walcowatego, biały lub kremowy, rzadziej rdzawobrązowy. Miąższ biały lub białopomarańczowy, kruchy, zapach przyjemny, smak u młodych okazów łagodny, u starszych trochę gorzkawy. Wysyp zarodników biały. Zarodniki 7,5-10 x 7-8 µm, prawie kuliste lub jajowate, gładkie, bezbarwne.
Występowanie: VII-XI; w lasach iglastych i liściastych. W Polsce pospolity.
Wartość: jadalny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Aurel Dermek, Albert Pilat - "Poznajemy grzyby"
|