|
Owocnik: owocnik składa się z płasko kapeluszowatych elementów, kępkowato z sobą zrośniętych. Pojedyncze kapelusze szerokości 5-15 cm, białawokremowe, później żółtawe do żółtobrązowawych. Górna (płonna) powierzchnia z krótkimi, ciernistymi, nie wzniesionymi kolcami. Dolna powierzchnia ze ścieśnionymi, pionowymi, białawymi kolcami, na których są wytwarzane zarodniki. Miąższ białawy, żółknący, za młodu kruchy, później trochę łykowaty. Wysyp biały.
Występowanie: VIII-XI; na obumarłym drewnie liściastym, na bukach, brzozach, dębach; rzadki. Saprofit powodujący białą zgniliznę drewna.
Wartość: jadalny.
Czerwona lista grzybów; status V - narażony
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|