|
Owocnik: kapelusze średnicy 2-6 cm, rosnące pojedynczo lub zrośnięte po kilka, czarnobrązowe do czarnych, za młodu z dodatkiem odcienia niebieskawego, często z odcinającym się niebieskawobiaławym brzegiem. Górna powierzchnia filcowata, przeważnie niestrefowana. Kolce szarobiaławe, za młodu z niebieskawym połyskiem. Trzon czarny, często krótki, na powierzchni matowy. Miąższ czarniawy, w trzonie dwuwarstwowy, warstwa zewnętrzna filcowata o różnej grubości. Zapach podczas wysychania przypomina przyprawę maggi lub lubczyk. Zarodniki 3-4 µm.
Występowanie: VIII-XI; w lasach liściastych i iglastych, chętnie pod świerkami lub sosnami na glebach wapiennych; rzadki.
Czerwona lista grzybów; status V - narażony
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (przez P.Paulus) - zaakceptowany
|