|
Owocnik: kapelusz średnicy 6-15 cm, pomarańczowobrązowy do ceglastobrązowego lub nawet kasztanowobrązowy, przeważnie z przewagą odcieni brązowych. Skórka wystająca poza brzeg kapelusza. Rurki białawe do brudnoochrowych lub skórzastobrązowawe, na starość często jeszcze bardziej ciemniejące. Trzon na białawym tle ma czerwonobrązowe łuseczki, w miejscach ugniecenia staje się czerwonawy do niebieskozielonawego. Miąższ biały, po przekrojeniu najpierw czerwienieje, później staje się fioletowoszary do czarnego. Zar. 11-15 x 4-5 µm.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych, przeważnie pod dębami, lecz także pod bukami i lipami; w rozproszeniu.
Wartość: jadalny.
Uwaga: podczas oznaczania koźlarzy należy zwracać uwagę na drzewo towarzyszące. Podobny gatunek występuje pod świerkami i sosnami, mianowicie koźlarz sosnowy. Do tej samej grupy należy koźlarz topolowy o brązowym kapeluszu i wystającej skórce.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (przez P.Paulus)
|