|
Owocnik: kapelusz średnicy 1-2 cm, cielisto- lub beżowobrązowawy, higrofaniczny, blaknący, z cienką skórką i bardzo delikatny. Powierzchnia z wyjątkiem małego garbka w środku początkowo prześwitująco, później prawie zmarszczowato żłobkowana. Blaszki barwy kawy z mlekiem, również w stanie dojrzałym tylko dość blado brązowe, ciasno ustawione, wąsko przyczepione. Trzon białawy, u góry oszroniony, w dolnej części bardziej włókienkowato-kosmkowaty. Podstawa często z małą bulwką. Wysyp rdzawobrązowy (jaśniejszy niż u innych Psathyrella).
Występowanie: VII-IX; na obumarłych łodygach roślin wodnych; pałki wodnej, trzciny, situ; rzadka.
Uwaga: ze względu na osobliwe miejsce występowania, którego grzybiarze na ogół nie odwiedzają, gatunek ten jest często przeoczany. Obumarłe źdźbła służące jako podłoże są dość trudno osiągalne.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|