|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5(7) cm, bladorogowoszary, cielistobrązowawy, higrofaniczny, wysychając przyjmuje barwę białawą do jasnobeżowej, w środku długo pozostaje ciemniejszy i dlatego dwubarwny. Miąższ cienki. Brzeg w stanie wilgotnym prześwitująco żłobkowany. Środek wgłębiony. Blaszki brudnobiaławe do bladoszarych, trochę zbiegające. Trzon barwy kapelusza, w dolnej części ciemniejący, z delikatnymi srebrzystymi włókienkami, okrągławy do spłaszczonego. Miąższ stosunkowo mocny i sztywny. Zapach trochę ziemisty, lecz nie mączny.
Występowanie: X-XII; w lasach liściastych i iglastych, gromadnie, owocniki pojawiają się prawie do końca roku; częsta.
Wartość: nietrująca, lecz nieprzydatna do jedzenia.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|