|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-8 cm, żółtobrązowawy do szarobrązowawego (w różnych odcieniach), na szczycie często uwypuklony (z garbkiem). Powierzchnia gładka i sucha, brzeg kapelusza bardzo cienki, kanciasty. Blaszki początkowo białawe, później z odcieniem ochrowym, cienkie, zbiegające po trzonie. Trzon nieco jaśniejszy od kapelusza, wielkość 4-8 x 1-2 cm, na powierzchni suchy i włóknisty, w dole buławkowato rozszerzony i pokryty białą grzybnią. Miąższ białawy, niezmienny, miękkawy, o smaku łagodnym i nieznacznym zapachu. Zarodniki o wymiarach 5-7 x 3-5 µm, prawie kuliste, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: dość częsty, wyrastający latem i jesienią w lasach (przeważnie iglastych) i na brzegach lasów.
Wartość: grzyb jadalny, średniej jakości.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|