|
Owocnik: kapelusz średnicy 20-25 cm, beżowy, białoochrowy, ochrowoczerwonawy, z sutkowatym garbkiem w środku. Brzeg z zaznaczonym żeberkowaniem, długo pozostaje podwinięty, na starość podniesiony. Blaszki kremowe do bladoochrowych, lekko lub wyraźnie zbiegające. Trzon od blado- do czerwonoochrowego, wkrótce charakterystycznie, podłużnie, włokienkowato spękany. Miąższ elastyczny, na starość trochę łykowaty. Zapach aromatyczny. zawierający składnik przypominający przyprawy kuchenne lub gorzkie migdały.
Występowanie: IX-XI; w lasach liściastych i iglastych, zwłąszcza na glebach wapiennych, często rosnąca w dużych czrcich kręgach; miejscami częsta.
Wartość: młode owocniki jadalne, starszych nie należy zbierać, bo są łykowate i bez smaku.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|