|
[ Lejkówka wonna ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8 cm, szary lub niebieskawozielonawy, czasem białawy (albinos), na starość blaknący, początkowo półkolisto sklepiony, później płasko rozpostarty, z uwypukleniem na szczycie, o brzegu często powyginanym. Powierzchnia gładka, często wilgotna (ale nie lepka).
Blaszki nieco jaśniejsze od kapelusza, kremowe do bladoniebieskozielonawych, stosunkowo dość luźno ustawione, przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające.
Trzon białawy lub bladozielonkawy, prawie gładki, niezbyt wysoki, wielkości 4-7 x 0,5-1 cm, u nasady z obfitą, białą grzybnią, u starszych okazów wewnątrz pusty.
Miąższ bladozielonkawy, o smaku łagodnym i intensywnym anyżkowym zapachu. Zarodniki o wymiarach 6-7 x 3-4 µm, elipsoidalne, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: dość częsty, wyrasta zazwyczaj gromadnie latem i jesienią w lasach liściastych i iglastych (częstszy w buczynach).
Wartość: jadalny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Uwaga: z powodu niebieskozielonawego zabarwienia i anyżkowego zapachu pomylenie z innymi grzybami niemożliwe.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|