|
[ Lejkówka lejkowata ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8 cm, barwy bladej skóry, żółtawoochrowy do czerwonawoochrowego, w środku prawie zawsze z małym, wyczuwalnym garbkiem. Skórka matowa do zamszowo-filcowatej. Blaszki białe, wyraźnie zbiegające, częściowo rozwidlone. Trzon jaśniejszy niż kapelusz, przeważnie białawy i nagi, z wyjątkiem filcowatej od grzybni nasady. Miąższ miękkawy, elastyczny. Zapach trochę przypominający zapachy kuchenne (lub gorzkie migdały). Zarodniki 5-7 x 3-4 µm.
Występowanie: VI-IX; w lasach liściastych i iglastych, przy drogach i w widnych miejscach w lasach, parkach; wszędzie częsta.
Wartość: jadalna; z wyjątkiem łykowatego trzonu nadaje się jako domieszka do innych grzybów.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|