|
Owocnik: Kapelusz średnicy 3-6 cm, ciemnobrązowy, szarobrązowy do stalowoszarego, higrofaniczny, blaknący od środka, w środku lejkowato wgłębiony. Skórka jedwabiście matowa. Blaszki brudnoszarobiaławe, zbiegające, grubawe, dość szeroko rozstawione, charakterystycznie rozwidlone i u dołu połączone poprzecznymi żeberkami. Trzon o barwie stosownej do kapelusza, długi i wysmukły, podłużnie włókienkowaty, czasem w dużym stopniu opleciony włókienkami. Wysyp biały. Zar. eliptyczne, gładkie, wewnątrz silnie granulowane, 8-11x5-6,5 µm.
Występowanie: X-XI; w lasach liściastych i iglastych, na ziemi lub na małych kawałkach drewna, stosunkowo częsty.
Wartość: Jadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|