|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5 cm, łukowaty z podwiniętym brzegiem, później płaski z tępym garbkiem, w końcu płytko wklęsły, lejkowaty, wodochłonny, szarobrązowy z ciemniejszym środkiem, suchy jest jasnobrązowy, matowy do jedwabiście błyszczącego: brzeg w warunkach wilgotnych delikatnie żłobiony. Blaszki szerokie, delikatnie zbiegające, początkowo jasnobrązowe, później szarobrązowe, na ostrzu gładkie. Trzon walcowaty, sprężysty, pełny, potem pusty, na szarobrązowym tle białawo podłużnie włóknisty, podstawa biaława, pilśniowa i przyrośnięta do substratu. Miąższ cienki, bez ciemniejszej strefy pod skórką kapelusza, smak nieokreślony, zapach przypominający ziarnówkę bladą.
Występowanie: VIII-XI; w lasach iglastych, głównie pod świerkami.
Wartość: niejadalny
Uwaga: gatunki podobne: lejkówka rowkowana (Clitocybe vibecina) ma kapelusz bardziej żłobiony i miąższ o mącznym smaku i zapachu; lejkówka dusząca (Clitocybe fragrans) o słodkawym zapachu i intensywnym anyżowym aromacie.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
|