|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-7(9) cm, pomarańczowy lub różowopomarańczowy, niekiedy także brązowawy, gładki, suchy, matowy. Blaszki żywo pomarańczowe (u starych okazów bledsze), wąskie, cienkie, niekiedy widlasto rozgałęzione, zbiegające po trzonie. Trzon nieco bledszy od kapelusza, centralny lub ekscentryczny, ku górze rozszerzający się, wielkości 3-5 x 0,3-1 cm, prawie gładki, wewnątrz pełny. Miąższ żółtawy, niezmienny. Smak łagodny, zapach słaby. Zarodniki wielkości 6-7 x 4 µm, elipsoidalne, gładkie, bezbarwne. Wysyp kremowy lub bladożółtawy.
Występowanie: na ziemi, pojedynczo lub w grupach, niekiedy gromadnie, w borach iglastych i mieszanych, latem i jesienią. Bardzo częsty.
Wartość: niejadalny. Zjedzony w większej ilości wywołuje zaburzenia trawienne! Saprotrof.
Uwaga: przypomina pieprznika jadalnego.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|