|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6 cm, bladosłomkowożółtawy do żółtozielonawego. Skórka w stanie wilgotnym wyraźnie mazista, wkrótce obsychająca, z przylegającymi, brązowawymi łuseczkami. Blaszki najpierw bladosłomkowożółtawe, później prawie gliniastobrązowawe. Trzon zabarwiony tak jak kapelusz, ciemniej kosmkowato-łuskowaty, suchy. Miąższ bladozielonawożółtawy.
Występowanie: VIII-XI; na martwym, niekiedy także zagrzebanym drewnie liściastym, zwłaszcza wierzb, olsz, lip, kępkowato; stosunkowo częsty.
Wartość: jadalny.
Uwaga: gdy deszcz zmyje łuseczki z kapelusza, łatwo można ten gatunek pomylić z którąś z maślanek.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- zgłoszony do rejestru GRej (zaakceptowany)
|