Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Łuskwiak szafranowoczerwony - Pholiota astragalina (Fr.) Singer
Rodzina: pierścieniakowate - Strophariaceae


Łuskwiak szafranowoczerwony
[ Łuskwiak czerniejący ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-7 cm, szafranowopomarańczowy, różowoczerwony, bliżej brzegu bardziej żółtawy, za młodu jedwabiście pokryty nietrwałymi, bladożółtawymi włókienkami osłony, wkrótce łysiejący. Skórka kapelusza podczas wilgotnej pogody trochę lepka. Blaszki w ciepłym odcieniu żółtym, później rdzawopomarańczowe. Trzon ma żółtawe, włókienkowate łuseczki lub zygzakowaty wzorek na pomarańczowożółtym tle, suchy. Miąższ szafranowożółtawy, po przekrojeniu po pewnym czasie czerniejący, zwłaszcza w trzonie. Smak gorzkawy.

Występowanie: IX-XI; na pniakach drzew iglastych, zwłaszcza sosny lub świerka, kępkowato; w rozproszeniu.

Wartość: niejadalny z powodu gorzkiego smaku.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las oddz. 29a (stwierdzony 28.08.2008 r.)