|
[ Łuskwiak czerniejący ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-7 cm, szafranowopomarańczowy, różowoczerwony, bliżej brzegu bardziej żółtawy, za młodu jedwabiście pokryty nietrwałymi, bladożółtawymi włókienkami osłony, wkrótce łysiejący. Skórka kapelusza podczas wilgotnej pogody trochę lepka. Blaszki w ciepłym odcieniu żółtym, później rdzawopomarańczowe. Trzon ma żółtawe, włókienkowate łuseczki lub zygzakowaty wzorek na pomarańczowożółtym tle, suchy. Miąższ szafranowożółtawy, po przekrojeniu po pewnym czasie czerniejący, zwłaszcza w trzonie. Smak gorzkawy.
Występowanie: IX-XI; na pniakach drzew iglastych, zwłaszcza sosny lub świerka, kępkowato; w rozproszeniu.
Wartość: niejadalny z powodu gorzkiego smaku.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|