|
[ Ma¶lanka ceglasta ]
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-10 cm, intensywnie ceglastoczerwony. Brzeg przewa¿nie obficie pokryty zielono¿ó³tawymi kosmkami os³ony. Blaszki za m³odu bladoszarozielonawe, pó¼niej oliwkowobr±zowe. Trzon bia³awy do jasno¿ó³tego, ku podstawie br±zowawy, silnie w³ókienkowaty, czêsto z w³ókienkowat± stref± pier¶cieniow±. Smak gorzki lub gorzkawy. Zarodniki 6-8 x 3,5-4,5 µm.
Wystêpowanie: VIII-XI; na pniakach drzew li¶ciastych; czêsta.
Warto¶æ: truj±ca; po 1/2-3 godzinach powoduje biegunkê i wymioty.
Uwaga: najwiêksza spo¶ród kêpkowato rosn±cych ma¶lanek, ³atwa do rozpoznania po ceglastoczerwonej barwie kapelusza i obfitej os³onie. Obgotowanie nie pozbawia grzyba goryczy.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|