|
Owocnik: kapelusz higrofaniczny, wilgotny ciemnobr±zowy do ciemnoczerwonobr±zowego, suchy jasny be¿owoochrowy do be¿owego; 5-15(20) mm ¶rednicy; pó³kulisty z wiekiem wypuk³y, bez garbka lub nieznacznym garbkiem; brzeg kapelusza ostry, gdy wilgotny to pr±¿kowany, mog± byæ widoczne bia³e w³ókienka os³onki; powierzchnia nie jest lepka, sucha matowa, g³adka; skórka nie jest ¶ci±galna. Blaszki pocz±tkowo szare, szybko br±zowe z purpurowym odcieniem; ostrze bia³o oprószone; szerokie; przyro¶niête do krótko zbiegaj±cych.
Trzon barwy kapelusza, u szczytu nieco ja¶niejszy; 15-25(50) x 0.5-1(2) mm, równogruby, powierzchnia oprószona na szczycie, poza tym w³ókienkowata.
Mi±¿sz be¿owy; zapach s³aby, grzybowy; smak ³agodny, nie wyró¿niaj±cy siê.
Wystêpowanie: owocniki wyrastaj± przez ca³y rok, poza zim±, w grupach, rzadziej pojedynczo, na ubogich terenach poro¶niêtych mchem i traw± z mchami np. p³onnikiem w³osistym. Pospolity w swoim siedlisku.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|