|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 1,5-5 cm, ¿ó³tobr±zowawy do pomarañczowobr±zowawego, rzadko prawie winnoczerwonawy, d³ugo zachowuje kszta³t pó³kulisty do poduszkowatego. Skórka podczas wilgotnej pogody mazista. Rurki za m³odu pomarañczowe, pó¼niej cynamonowobr±zowe do rdzawobr±zowych. Pory do¶æ szerokie. Trzon zabarwiony podobnie jak kapelusz, podstawê ma chromowo¿ó³t±, czêsto bardzo wysmuk³y. Mi±¿sz blado¿ó³tawy, w podstawie trzonu intensywnie szafranowy lub chromowo¿ó³ty, w kapeluszu wkrótce staje siê miêkkawy. Smak po kilku sekundach piek±co ostry. Wysyp ochrowobr±zowawy. Zarodniki pod³u¿nie eliptyczne, g³adkie, 8-10 x 3-4 µm.
Wystêpowanie: VIII-XI; w lasach iglastych i mieszanych, pod ¶wierkami i sosnami; czêsty. Grzyb mikoryzowy.
Warto¶æ: jadalny, jako grzyb domieszkowy oraz przyprawowy.
Uwaga: z uwagi na pieprzowy smak gatunek ten trudno pomyliæ.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|