|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-14 cm, cytrynowo¿ó³ty, z³oto¿ó³ty, pomarañczowo¿ó³ty, z³otobr±zowy lub pomarañczowobr±zowy, g³adki, ¶luzowaty, z ³atwo schodz±c± skórk±. Rurki przyro¶niete lub lekko zbiegaj±ce, ¿ó³tawe, potem z odcieniem oliwkowym. Pory podobnie zabarwione, drobne, okr±g³awe, u starszych okazów nieco kanciaste, po dotkniêciu plami±ce siê br±zowawo. Trzon ¿ó³tawy lub ¿ó³tawobr±zowawy, g³adki, z bia³awym i lepkim pier¶cieniem, pod kapeluszem, w górze pokryty drobnymi, rdzawymi ziarenkami. Mi±¿sz jasno¿ó³ty lub zielonawo¿ó³tawy, o s³abym zapachu i ³agodnym smaku, wkrótce miêkn±cy. Zarodniki o wymiarach 7-11(14) x 3-5 µm, g³adkie, wrzecionowate. Wysyp ochrowy.
Wystêpowanie: Pojedynczo lub gromadnie, latem i jesieni±, na ziemi, w lasach modrzewiowych lub pod pojedynczymi modrzewiami. Pospolity.
Warto¶æ: jadalny, smaczny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Barbara Gumiñska, W³adys³aw Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|