|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-12 cm, charakterystycznie ciemno-kasztanowobrązowy, czerwonobrązowy, lecz także żółtobrązowy. Skórka jednolita lub z wrośniętym rysunkiem, podczas wilgotnej pogody bardzo śluzowata, za młodu wystaje poza brzeg kapelusza jak osłona. Rurki jasnożółte do barwy żółtka, w końcu oliwkowożółte, z drobnymi, okrągławymi ujściami. Trzon białawy, ze skórkowatym, lejkowato wzniesionym, od spodu bladofioletowoszarym pierścieniem, u góry żółty, z delikatnymi, brązowawymi kropkami. Miąższ białawy do bladożółtawego. Zarodniki 7-9(11) x 3-4 µm.
Występowanie: VIII-XI; w lasach iglastych, pod sosnami, zwłaszcza na glebach piaszczystych, lecz także na wapiennych; częsty.
Wartość: jadalny, smaczny; zbierać młode owocniki i ściągać skórkę. Podobno sporadycznie po zjedzeniu występowały objawy alergiczne. Osoby, którym maślak zwyczajny szkodzi, powinny go unikać; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|