|
[ Mleczaj podrydzyk ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-7 cm, cielistobrązowawy do czerwonobrązowego, w stanie wilgotnym jednobarwny i tłusto lśniący (nie mazisty), trochę higrofaniczny i dlatego wkrótce dwubarwny, z jaśniejszym, często karbowanym brzegiem. Blaszki za młodu prawie białawe, później bladocieliste, także brązowo plamiste. Trzon blado-cielisto-brązowawy do żółtawego. Podstawa często szorstka. Mleczko białawe, trochę wodniste, niezmienne. Zapach nieco przypominający pluskwiaki. Smak zupełnie łagodny lub gorzkawy, rzadko także z ostrawym posmakiem. Zarodniki brodawkowato-graniaste, 8-9,5 x 6,5-7,5 µm.
Występowanie: IX-XI; przeważnie później niż porównywalne gatunki; pod bukami; częsty.
Wartość: jadalny, jeśli nie ma gorzkiego smaku; na wszelki wypadek warto sparzyć.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|