|
Owocnik: kapelusz średnicy 8-20 cm, wapiennobiały, czasem z ochrowymi plamkami, w środku lejkowato wgłębiony, przybrudzony cząstkami ziemi i próchnicy. Skórka sucha, delikatnie wełnisto-filcowata. Blaszki białe, na starość z brązowymi plamkami. Trzon biały, krótki. Mleczko białe, powoli żółknące. Smak miąższu ostry (samego mleczka łagodny).
Występowanie: VIII-XI; w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza pod bukami i dębami; bardzo częsty.
Wartość: niejadalny (ostry, łykowaty); we wschodniej Europie jednak, przede wszystkim w Rosji, jada się go w postaci cieniutkich, mocno smażonych plasterków.
Uwaga: możliwość pomylenia z mleczaj piekący, mleczaj biel; bez mleczka: gołąbek smaczny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|