|
Owocnik: kapelusz 6 -14 cm ¶rednicy, masywny, m³ody wypuk³y, pó¼niej lejkowato wklês³y w ¶rodku, barwy s³omkowej do pomarañczoworudawej z rysujacymi siê do¶æ wyra¼nie ciemniejszymi i mniej lub bardziej poprzerywanymi koncentrycznymi prêgami ró¿nej szeroko¶ci; brzeg podwiniêty, nieco falisty, ja¶niejszy, z wiekiem podgiêty i g³adki; powierzchnia sucha, jedynie w peryferyjnej czê¶ci podczas wilgotnej pogody bywa lepka.
Blaszki mieszane, gêste, bia³awe, potem jasnoochrowe w odcieniu pomarañczowym, w miejscach dotkniêtych przebarwia siê br±zowawo, przyro¶niêto-zbiegaj±ce.
Trzon prawie równogruby, bia³y do ochrowo¿ó³tego jasnego, pocz±tkowo s³abo oszroniony, nastêpnie g³adki, zwykle w szczytowej czê¶ci z licznymi jamkami zabarwionymi trochê ciemniej, ³amliwy, pe³ny, na staro¶æ pusty.
Mi±¿sz gruby, jêdrny, bia³awy, po kilkunastu minutach w trzonie i nad blaszkami trochê nabiega ró¿owo, a nastêpnie staje siê szarawy; zapach ma s³aby, owocowy.
Mleczko za m³odu wydzielane obficie, bia³e, w smaku natychmiast ostro piek±ce.
Wysyp zarodników kremowy, zarodniki owalne.
Wystêpowanie: VII-X; w lasach dêbowo-grabowych, przewaznie na glebach wapiennych.
Uwaga: Mo¿liwo¶æ pope³nienia pomy³ki z podobnym i nieraz pojawiaj±cym siê jednocze¶nie Lactarius acerrmus, który charakteryzuje siê znacznie wiêkszymi zarodnikami.
Literatura:
- A.Skirgie³³o - "Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV".
|