|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-10 cm, beżowobrązowawy do czarnobrązowego. Skórka trochę mazista, w stanie suchym oszroniona do delikatnie aksamitnej. Blaszki za młodu białe, później kremowożółtawe do ochrowych. Trzon kredowobiały, po ugnieceniu plamiący się brązowo. Mleczko białe, na powietrzu szybko barwiące się różowoczerwono. Smak wyraźnie ostry, zwłaszcza mleczka. Zarodniki okrągławe krawędziowo-siatkowate, 5,5-8 µm.
Występowanie: VII-X; w lasach liściastych, pod bukami, na glebach zawierających wapń; rzadki.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej przez P.Paulus
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|