|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-8(10) cm, wypukły, szybko rozpościerający się, z niewielkim wklęśnięciem w środku, na dnie którego zwykle znajduje się wyraźny stożkowaty garbek; jest jasnoochrowy, barwy kawy z mlekiem, ochrowobrązowy lub rudawobrązowy, nawet z odcieniem różowym; powierzchnia sucha, matowa, jakby aksamitna, miejscami wygładzona, na wilgotno jednak trochę śluzowata, z licznymi zmarszczkami w części centralnej przebiegającymi odśrodkowo nawet po garbku; podwinięty brzegwcześnie rozprostowuje się i może układać się trochę falisto. Trzon równogruby, jasny, cielisty lub szarorudawy, gładki albo delikatnie oszroniony, w miejscach dotkniętych nabiegający brudnobrązowo, pełny do komorowatego.
Mleczko wydzielane obficie, białe, niezmienne, lecz wysychając na miąższu czerwienieje do mocno różowego, w smaku łagodne w pierwszej chwili, po czym szybko zaczyna mocno piec. Miąższ biały, po kilku minutach od chwili przekrajania owocnika przebarwia się na różowolila, karminowo do ceglastego, po czym brązowieje. Blaszki gęste, ochrowe z odcieniem łososiowym, później rudawoochrowe; na ostrzu nierazznajdują się drobne gruzełki stwardniałego mleczka. Wysyp ochrowy.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych, zwłaszcza w buczynach i grądach. Bardzo podobny Lactarius ruginosus.
Wartość: niejadalny (ostry).
Literatura:
- Alina Skirgiełło - "Flora Polski. Grzyby. TOM XXV."
|