Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Mleczaj płowy - Lactarius helvus (Fr.:Fr.) Fr.
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae


Mleczaj płowy
Mleczaj płowy
Owocnik: kapelusz średnicy 5-15 cm, skórzasty, żółtawy do ochrowożółtawego, szaroochrowy lub żółtocielisty, przeważnie niestrefowany, niekiedy koncentrycznie plamisty. Skórka sucha, matowa do delikatnie filcowatej. Blaszki najpierw kremowożółtawe, później czerwonoochrowe. Trzon zabarwiony jak kapelusz. Mleczko przejrzyste jak woda, skąpe. Zapach lubczyku (maggi). Smak łagodny, korzenny. Zarodniki brodawkowate i częściowo siatkowate, 7-9 x 6-7 µm.

Występowanie: VII-X; w wilgotnych lasach na kwaśnych glebach, na torfowiskach, wśród torfowców; częsty.

Wartość: lekko trujący; zjedzony w większej ilości powoduje mdłości, biegunkę i wymioty; zjedzenie pojedynczych okazów w zmieszaniu z innymi grzybami nie jest niebezpieczne; suszony i zmielony jest dobrym grzybem przyprawowym.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Kołobrzeg: Bór Wrzoścowy
gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las - w miejscach wilgotnych
gm. Dygowo: Torfowisko Stramniczka