|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-15 cm, skórzasty, żółtawy do ochrowożółtawego, szaroochrowy lub żółtocielisty, przeważnie niestrefowany, niekiedy koncentrycznie plamisty. Skórka sucha, matowa do delikatnie filcowatej. Blaszki najpierw kremowożółtawe, później czerwonoochrowe. Trzon zabarwiony jak kapelusz. Mleczko przejrzyste jak woda, skąpe. Zapach lubczyku (maggi). Smak łagodny, korzenny. Zarodniki brodawkowate i częściowo siatkowate, 7-9 x 6-7 µm.
Występowanie: VII-X; w wilgotnych lasach na kwaśnych glebach, na torfowiskach, wśród torfowców; częsty.
Wartość: lekko trujący; zjedzony w większej ilości powoduje mdłości, biegunkę i wymioty; zjedzenie pojedynczych okazów w zmieszaniu z innymi grzybami nie jest niebezpieczne; suszony i zmielony jest dobrym grzybem przyprawowym.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|