|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-6(8) cm, pomarañczowocielisty, ¿ó³tawopomarañczowy, z ciemniejszym strefowaniem lub kropelkowato plamisty. Skórka podczas wilgotnej pogody mazista. Blaszki za m³odu kremowe, pó¼niej cieliste. Trzon trochê ja¶niejszy od kapelusza, z lekkim odcieniem ró¿owocielistym. Mleczko bia³e, na powietrzu szybko barwi±ce siê na kolor siarkowo¿ó³ty do z³ocisto¿ó³tego, obficie wyciekaj±ce. Smak gorzkawy i bardzo ostry.
Wystêpowanie: VIII-X; w lasach li¶ciastych i mieszanych, pod dêbami; do¶æ czêsty na nizinach.
Warto¶æ: niejadalny.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zg³oszony do rejestru GRej (zaakceptowany)
|