|
Owocnik: główka o wymiarach 2-4 x 1-1,5 cm, dzwonkowata lub stożkowato-naparstkowata, całkiem gładka lub pionowo pofałdowana, niekiedy bruzdowana, od oliwkowobrązowej do ciemnobrązowej, u góry zrośnięta z trzonem. Trzon o wymiarach 5-15 x 1-2 cm, cylindryczny, białawy, kremowy lub bladożółty, ze słabo widocznymi, poprzecznymi zmarszczkami, w środku pusty. Miąższ cienki, woskowatowodnisty, bez specjalnego smaku i zapachu. Zarodniki o wymiarach 20-28 x 11-17 µm, bezbarwne, eliptyczne, gładkie.
Występowanie: IV-V; w świetlistych lasach i zaroślach liściastych, w miejscach widnych, w lasach łęgowych, na brzegach rzek, w ogrodach.
Wartość: jadalny.
Objęty częściową ochroną gatunkową
Czerwona lista grzybów; status R -rzadki
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Beata Bosiacka - "Smardz jadalny Morchella esculenta i naparstniczna stożkowata Verpa conica na wydmie nadmorskiej w Kołobrzegu - Przegląd Przyrodniczy Tom XI Zeszyt 1 str. 85 z 2000 r."
|