|
Owocnik: średnica 8-25 cm, grubość 2-6 cm, owocniki guzowate, poduszeczkowate, półkoliste, nerkowate, językowate, łopatowate, przyrośnięte bokiem lub z krótkim bocznym trzonem. Górna powierzchnia promieniście pręgowana i brodawkowana, nierówna, szorstkawa, za młodu wilgotna do lepkiej, wydzielająca czasem krople krwistej wydzieliny, początkowo bladoróżowa, z wiekiem ciemniejąca, pomarańczowo- krwistoczerwona lub purpurowobrunatna. Brzeg okrągły, nabrzmiały, u młodych owocników czasem biały, z wiekiem bardziej ostry, ciemniejszy, podwinięty lub wywinięty do góry i pofalowany. Spód białawy do kremowożółtawego, składający się z drobnych, oddzielonych od siebie rureczek długości 10-15 mm. Pory koliste. Miąższ różowoczerwonawy, z widocznym rysunkiem jaśniejszych włókien (przypominający surowe mięso), o konsystencji miękko-elastycznej, soczysty. Starsze okazy bardziej włókniste i twardsze. Za młodu zapach przyjemny, owocowy. Smak kwaskowaty. Wysyp bladobrązowawy. Zarodniki okrągławo - kroplowate, jajowate, gładkie, wielkości 4-6 x 3-4 µm.
Występowanie: Na drewnie żywych lub martwych dębów (rzadziej innych drzew liściastych), latem i jesienią. Częstszy tylko w starych dąbrowach.
Wartość: Za młodu jadalny.
Uwagi: Ten piękny grzyb przyciąga wzrok swoją krwistoczerwoną barwą.
Do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.
Objęty częściową ochroną gatunkową
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie".
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Piotr Łakomy, Hanna Kwaśna - "Atlas Hub"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2007. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych. Część II. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2006. Przegląd Przyrodniczy 18(3-4): 3-70
|