|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-10 cm, białawy do słomkowożółtawego. Powierzchnia przylegająco filcowata, w dotyku szorstka. Rurki kremowe, później żółtawe, przy najlżejszym dotknięciu barwiące się na ciemny kolor atramentowoniebieski do bławatkowego. Trzon zabarwiony jak kapelusz, delikatnie otrębiasty do przylegająco filcowatego, w górnej 1/3 z małym zgrubieniem, powyżej którego jest nagi. Miąższ białawy do żółtawego, po przekrojeniu szybko i intensywnie barwiący się na niebiesko (rzadko niebarwiący się: var. lacteus), kruchy. Zarodniki 9-10,5 x 5-6 µm.
Występowanie: VII-IX(X); w lasach liściastych i iglastych, pod dębami, brzozami, sosnami, zwłaszcza na glebach piaszczystych; w rozproszeniu.
Wartość: jadalny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2012. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2010. Przegląd Przyrodniczy 23(4): 3-59
|