|
Owocnik: Kapelusz średnicy 6-12 cm, biały, dość mięsisty. Kształt za młodu charakterystycznie stożkowato-dzwonkowaty. Wierzch od jedwabistego do delikatnie włókienkowatego, a nawet włókienkowato-kosmkowaty. Blaszki za młodu w szarym odcieniu. Trzon wysmukły, delikatnie włókienkowato-kosmkowaty z cienkoskórkowatym, zwisającym pierścieniem. Podstawa często odgięta i z płaską bulwką z kantem. Miąższ po dotknięciu żółknący. Zapach anyżkowy.
Występowanie: VII-X; przeważnie w lasach świerkowych, lecz także pod bukami, przeważnie pojedynczo; dość częsta.
Wartość: jadalna, wartość spożywcza jak pieczarki polowej.
Uwaga: możliwość pomylenia: pieczarka żółtawa - trująca, pieczarka zaroślowa, muchomor jadowity - którego blaszki pozostają białe, śmiertelnie trujący.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|