|
Owocnik: Kapelusz średnicy 4-8(10) cm, biały, na starość z zielonkawożółtym odcieniem, z dość cienkim miąższem, wkrótce płasko się rozpościerający. Skórka od zupełnie nagiej do delikatnie jedwabistej. Blaszki za młodu w szarym odcieniu. Trzon białawy, wysmukły, nagi. Podstawa niekiedy z płaską bulwką, jednak nieodgiętą. Pierścień cienkoskórowaty, zwisający, jednowarstwowy lub z drugą warstwą nietrwałą. Miąższ po ugnieceniu żółknie lub przebarwia się zielonożółtawo. Zapach i smak anyżkowe.
Występowanie: (VI) VIII-X; w lasach liściastych i iglastych, przeważnie pojedynczo; dość częsta.
Wartość: jadalna, lecz ze względu na cienki miąższ mniej wydajna.
Uwaga: możliwość pomylenia: pieczarka żółtawa - trująca, pieczarka bulwiasta.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|