|
[ Monetnica plamista ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8(10) cm, kredowobiały, kredowobiaławy do białaworóżowego, wkrótce z coraz liczniejszymi rdzawobrązowymi plamami, na szczycie także cielistobrązowawy, niehigrofaniczny. Blaszki białe do kremowych, na starość z rdzawymi plamkami, bardzo ścieśnione, z karbowanym ostrzem, zatokowato wycięte. Trzon białawy, szczególnie w dolnej części rdzawoplamisty, podłużnie żłobkowany, korzeniasty. Zapach przyjemny, korzenny, grzybowy. Smak gorzki. Wysyp blado-kremowo-ochrowy. Zarodniki okrągławo-eliptyczne, 5-6 x 4-5 µm.
Występowanie: VIII-XI; w lasach liściastych i iglastych, zwłaszcza pod świerkami i sosnami, częściowo w kępkach; bardzo częsty.
Wartość: niejadalny, z powodu gorzkiego smaku, którego nie można usunąć przez gotowanie.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|