|
Owocnik: okrągławo-bulwiasty, średnicy 2-6 cm, żółtawy, oliwkowożółty, później brudnobrązowawy, zewnętrzne użyłkowanie grzybnią ciemniej się odcinające i dość wyraźnie widoczne. W stanie dojrzałym ukryte pod ziemią lub częściowo odsłonięte. Wnętrze (masa zarodników) żółtawe, później oliwkowoczarniawe. Zapach korzenno-grzybowy. W czasie rozpływania się masy zarodników cuchnący gnojówką.
Występowanie: VIII-X; w lasach iglastych, na glebach piaszczystych, ubogich w wapń, pod sosnami, zwłaszcza na nizinach, miejscami nierzadka.
Wartość: za młodu jadalna, dopóki jest jeszcze twarda; okrywę należy usunąć.
Uwaga: rozróżnienie poszczególnych gatunków piestrówki jest trudne; również rosnące pod ziemią trufle, są w środku charakterystycznie marmurkowate.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|