Piestrzenica kasztanowata - Gyromitra esculenta (Pers.:Fr.) Fr.
Rodzina: krążkownicowate - Discinaceae
|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8(12) cm, jaśniej lub ciemniej czerwonobrązowy, na powierzchni regularnie mózgowato pofałdowany, z pustymi przestrzeniami. Trzon białawocielisty, także z liliowym odcieniem, jamkowato fałdzisty, oszroniony. Zapach aromatyczny. Zarodniki gładkie, z dwiema oleistymi kroplami, 18-23 x 9-11,5 µm.
Występowanie: III-V; w lasach sosnowych na piaskach, miejscami częsta.
Wartość: Trująca; zawiera rozpuszczalną w wodzie truciznę, uszkadzającą wątrobę i nerki. Możliwe są zatrucia śmiertelne. Objawy występują po 4-8 godzinach. Żeby nadawała się do spożycia, trzeba ją suszyć w 110 st. C; w krajach skandynawskich robi się to przemysłowo. Substancja uszkadzająca wątrobę i mózg w takiej temperaturze całkowicie odparowuje. Uzyskany susz się sprzedaje i jest to dobry produkt na pierogi z grzybami.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|
Kołobrzeg: | Mirocice |
gm. Kołobrzeg: | Wydmy szare E od Dźwirzyna (N skraj boru sosnowego) |
gm. Dygowo: | Pustary 1,5 km S las nad Parsętą |
gm. Gościno: | Las nad Jez. Kamienica |
|