|
[Syn. Helvella sulcata]
Owocnik: wysokości 3-10 cm. Kapelusz jasnoszary do czarniawego, klapowano-siodlasty, z 2 lub 3 szczytami lub nieregularnie kędzierzawy, przypominający piestrzycę kędzierzawą. Trzon brudnobiaławy lub szarobrązowawy, z głębokimi, podłużnymi bruzdami i siatkowato połączonymi żebrami. Miąższ konsystencji łamliwej, w trzonie trochę łykowaty. Zapach za młodu przyjemnie korzenny, później stęchło-ziemisty. Zarodniki eliptyczne, gładkie, 15-18 x 10,5-12 µm.
Występowanie: VI-IX; w lasach liściastych i mieszanych, w parkach i ogrodach, pod zaroślami, dość częsta.
Wartość: jadalna.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2011. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część IV. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2008. Przegląd Przyrodniczy 22(1): 17-83
|