|
Owocnik: wysokości 3-6 cm. Kapelusz przeważnie brązowy do czarnobrązowego, jednak również z dodatkiem odcienia szarego, cienko miseczkowaty, wkrótce z bocznie ku górze podwiniętymi klapami, na skutek czego bardziej podobny do siodła. Płonna strona zewnętrzna jednobarwna, podczas suchej pogody jaśniejsza, trochę mączysto-kosmkowata. Trzon brudnobiaławy, z wyraźnymi, zaokrąglonymi, podłużnymi żeberkami. Miąższ w trzonie trochę łykowaty. Zapach i smak aromatyczne, z komponentem słodkawym. Zarodniki eliptyczne, gładkie, 16-20,5 x 11-13 µm.
Występowanie: V-VII (VIII); w widnych lasach liściastych i iglastych, na glebach piaszczystych i gliniasto-wapiennych; w rozproszeniu, rzadka.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|