|
[ Kępkowiec białawy ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8(10) cm, biały, nieco jakby wymoczony, lekko żółknący, młody półkulisty, potem wypukły z podwiniętym brzegiem, w końcu rozpostarty z ostrym, często ze zwykle nieregularnie pofałdowanym brzegiem. Skórka za młodu błyszcząco oszroniona. Blaszki gęste, szerokie, początkowo białe z wiekiem kremowe do żółtawych, ostrze równe. Trzon biały, matowy, cylindryczny, podstawa zwężająca się, początkowo pełny, później pusty. Miąższ białawy, cienkomięsisty. Zapach podobny do zapachu kwiatów kokoryczy pustej.
Występowanie: VIII-X(XI); w miejscach wilgotnych, na obrzeżach strumieni, drogach żwirowych, łąkach; częsty.
Wartość: jadalny, lecz dzisiaj już niezalecany, ponieważ wykryto w nim liofilinę, substancję o działaniu mutagennym. Wpływ zjedzonych grzybów na ludzi nie został jeszcze wyjaśniony. Dawniej grzyb często jadany.
Uwaga: miąższ barwi się fioletowo pod wpływem siarczanu żelazawego; możliwość pomylenia z lejkówką liściową (trująca).
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Pavol Skubla - Wielki atlas grzybów
|